Urutan Bayi Supaya Tidak Meragam

23:00 0 Comments A+ a-Urutan ialah cara yang baik untuk anda menunjukkan kasih sayang anda terhadap bayi anda dan mengambil berat terhadapnya. Urutan boleh menenangkan bayi dan membantunya untuk tidur. Anda dan suami mungkin mendapati mengurut merelakskan juga!

Apa itu urutan bayi?

Urutan bayi ialah mengurut dengan lembut secara beritma badan bayi anda dengan tangan anda sendiri. Sebagai sebahagian daripada rutin urutan, anda juga boleh mengurut lembut buku lali, pergelangan tangan dan jari-jari bayi anda.

Urutan tangan yang lembut merangsang penghasilan hormon oksitosin dalam badan anda, badan bayi dan suami anda jika dia sedang memerhatikan. Oksitosin ialah hormon yang memberi anda perasaan sayang dan kasih apabila anda memeluk erat bayi anda atau ketika anda menyusukannya.
Apakah faedah urutan bayi?

Ada banyak cara di mana urutan bayi dapat memberi faedah bukan hanya kepada bayi anda tetapi juga kepada anda dan suami. Urutan begitu bagus terutamanya untuk bayi pramatang. Ia membantu mereka untuk membesar dan berkembang dengan baik. Tetapi urutan juga baik untuk bayi yang dilahirkan cukup bulan. Malah, semua kanak-kanak kecil boleh mendapat faedah daripada urutan.

Urutan boleh membantu bayi anda untuk:
menguatkan ikatannya dengan anda;
merasa relaks dan tidak merengek;
kurang menangis;
tidur dengan lebih baik.

Baby pun suka diurut apatah lagi kalau orang dewasa.Sampai boleh terlelat dibuatnya. :)


Satu kajian menunjukkan bahawa urutan boleh mengurangkan jumlah penyakit yang dihidapi bayi, mengurangkan keperluan untuk berjumpa doktor. Namun begitu, kita perlukan lebih banyak kajian untuk memastikan perkara ini.

Ada juga teori yang menyatakan bahawa sentuhan kulit ke kulit membantu merangsang perkembangan otak bayi.

Anda mungkin dapati mengurut bayi anda meningkatkan mood anda dan membantu anda merasa lebih berwibawa sebagai seorang ibu. Masa yang anda luangkan untuk mengurut boleh menjadi masa yang istimewa untuk anda berdua.

Apabila anda sedang mengurut bayi anda, secara spontannya anda akan bercakap-cakap dengannya dan membuat banyak kontek mata dengannya. Ini adalah satu sebab mengapa urutan boleh membantu ibu-ibu yang mengalami kemurungan selepas bersalin.

Urutan bayi adalah baik untuk bapa-bapa juga. Sesetengah bapa mungkin terlepas banyak perkara tentang penjagaan bayi, terutamanya jika mereka bekerja dan bayi pula menyusu badan. Urutan dengan ayah boleh dijadikan rutin, mungkin sebelum tidur, dan ini membantu mengeratkan hubungan mereka berdua.


Kat atas ni guideline untuk mengurut baby. Boleh la try pada bayi anda smua.

Selamat Mencuba..

Boleh hubungi saya untuk mendapatkan harga menarik tentang Shaklee dan konsultasi
Email:mummyakil@gmail.com
Call/SMS/Whatapp: 0167257987
Instagram: shakleebysyikin
Facebook: Mama Cantik Papa Ohsem